Limburgs Dagblad, blz. 12, 11 augustus 2010



Outsiders in galerie Flow, door Caspar Cillekens


Levenskracht geven aan mensen die een beperking hebben.

Dat is de doelstelling van galerie Flow in Maastricht. Galeriehouder Frans Leenders brengt kunst van mensen met een verstandelijke handicap of psychische aandoening.

 

Outsider Art. Zo noemt Frans Leenders de kunst die hij brengt in galerie Flow aan de Rechtstraat. Kunst van mensen die aan de rand van de samenleving staan of dreigen te komen. Leenders geeft mensen met een verstandelijke handicap, een lichamelijke beperking of mensen die anderszins kwestbaar zijn de mogelijkheid in zijn galerie te exposeren.

 

Hij ziet zichzelf als makelaar. Hij koopt schilderijen van de kunstenaars die bij hem exposeren en verkoopt of verhuurt ze. Ik zeg altijd tegen de kunstenaars die hier exposeren: ik ben maatschappelijk ondernemer." De uit Vaals afkomstige psycholoog Leenders kent vanuit zijn jarenlange werk in de geestelijke gezondheidzorg de therapeutische waarde van het maken van kunst voor mensen met een geestelijke beperking. Sterker nog: de geestelijke gezondheidszorg heeft vanaf het begin van de vorige eeuw schilderen en tekenen opgenomen in de behandelprogramma's.

 

Leenders en zijn vrouw streken een paar jaar geleden in Maastricht neer. Het idee voor een galerie ontstond toen zijn vrouw herstellende was van een ziekte. Inmiddels is zij weer aan het werk als therapeute en is Leenders bijna evenveel tijd kwijt aan de galerie als aan zijn werk als consulent. Het moest, zo waren beiden het snel eens, een bijzondere galerie worden. Een plek die levenskracht uitstraalde, een inloophuis voor mensen met een beperking.

 

Zijn eerste exposant, anderhalf jaar geleden, was een jongen met paranoïde schizofrenie. Inmiddels heeft de galerist een bestand van veertien kunstenaars. Om de zeven weken gaat een nieuwe tentoonstelling open.

 

Kunstenaars met een verstandelijke beperking, is de ervaring van Leenders, werken vaak heel bladvullend, in primaire kleuren. Hun werk is contrastrijk. Mensen met een psychische aansdoening maken diffuser werk in heel verschillende stijlen.

 

Momenteel exposeren Ab Masud en Agnes Knipschild in galerie Flow. Masud, een Afghaan die eind jaren tachtig naar Nederland kwam, maakt kleurrijke felle doeken. Het werk van Agnes Knipschild (Maastricht 1967) is weer heel anders. Ze 'mozaïekt', kleedt voorwerpen aan met mozaïeksteentjes en maakt kunstwerken van mozaïek, heel vaak met een religieuze achtergrond. In haar schilderijen komt haar levensgeschiedenis naar voren. Als kind van een doofstomme vader en een slecht horende moeder voelde ze zich als kind op school verstoten. Kinderen begrepen mijn achtergrond niet", Ze zonderde zich af.

 

Het 'mozaïeken' en schilderen is voor haar een creatieve therapie, een onderdeel van haar verwerking van niet alleen de dood van haar vriend. Mondje dicht, zo heet het doek waarin ze haar jeugd ('de buren horen je') verwerkt.

 

BEELDENDE KUNST

Outsiders Outsid De uit Vaals afkomstige Frans Leenders studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in Utrecht op een studie over moeder-kindrelaties.

Hij was achtereenvolgens directeur van het Boumanhuis ders Outsiders in galerie Outsid ders g in Rotterdam, een instelling voor verslavingszorg, en van de branchvereniging GGZ Nederland.

Aan de Hogeschool Amsterdam was hij vijftien jaar verbonden als hoofddocent/programmaleider ontwikkelingsstoornissen. ga gale

Galeriehouder Frans Leenders:

galerie Flow erie Ik zeg altijd tegen de kunstenaars die hier exposeren: ik ben maatschappelijk ondernemer. Ik koop vaak werk van de kunstenaars en verkoop, verhuur of lease het daarna weer. Ik zie mezelf als een makelaar."

Galeriehouder Frans Leenders

 


 
     

<>