Bel voor een gratis oriëntatiegesprek:
06 – 43 99 15 50
Wat is EFT relatietherapie?
In Emotionally Focused Therapy (EFT) zijn jullie emoties, als stel, het uitgangspunt. Het is een effectieve vorm van relatietherapie, gericht op emoties en de verbinding tussen jou en je partner. Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping: de basis van iedere relatie.
Relatietherapie: een weg naar verbeterde verbinding
Relatietherapie kan een cruciale rol spelen in het herstellen en verdiepen van relaties. Vaak rijzen er vragen zoals: “Moeten we wel bij elkaar blijven?” terwijl de communicatie stokt. Hij zwijgt, zij praat maar door. De intimiteit is ver te zoeken en ruzies zijn aan de orde van de dag. Het lijkt alsof jullie elkaar niet meer bereiken. Het is essentieel om jezelf en elkaar opnieuw te vinden om de relatie te kunnen verdiepen.
Beeldende therapie en systeemtherapie
Beeldende therapie, gecombineerd met systeemtherapie, legt snel gedragspatronen bloot. Dit biedt inzicht in zowel gevoelens als gedachten, en geeft de mogelijkheid om nieuw gedrag aan te leren. Tijdens relatietherapie krijg je veel tips over communicatie, het omgaan met verschillen en het vermijden van aannames. Vaak begin ik met een stevige psycho-educatie, wat snel inzicht geeft in de dynamiek van de relatie.
Relatietherapie en gezinsproblematiek
Bij een scheiding of dreiging daarvan kunnen gezinsproblemen zich manifesteren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een nieuwe gezinssamenstelling, spanningen binnen het gezin, of wanneer kinderen de adolescentie bereiken. Ook ingrijpende veranderingen binnen het gezin, zoals rouw- en verliesverwerking, kunnen een rol spelen. Relatietherapie, gebaseerd op beeldende therapie en systeemtherapie, biedt inzicht in deze veranderingen en de nieuwe rollen binnen het gezin. Onuitgesproken gevoelens en gedachten worden praktisch inzichtelijk gemaakt. Door de ervaringsgerichte en praktische benadering van deze therapievormen, wordt psychologische hulp concreet en toepasbaar.
Behandeling in relatietherapie
Een effectieve relatietherapiebehandeling bestaat uit verschillende stappen:
- Diagnostiek en probleemanalyse: Het helder krijgen van de problemen en doelen.
- Psycho-educatie: Informatie over relatietherapie, de relatiedynamiek en mogelijke oorzaken
- Ervaringsgerichte technieken: Methoden om de relatiedynamiek inzichtelijk te maken.
- Huiswerkopdrachten: Geleerd gedrag in het dagelijks leven toepassen.
- Praktische tips: Omgaan en oefenen met de herziene dynamiek in de relatie.
- Evaluatie: Het beoordelen van de concrete doelen in de therapie.
- Doelbehoud: Drie maanden na de behandeling doe ik navraag over het doelbehoud.
Relatietherapie biedt een gestructureerde aanpak om relaties te verbeteren en te verdiepen. Door inzicht te krijgen in gedragspatronen en communicatie, kunnen partners elkaar beter begrijpen en een sterkere band opbouwen. Het is een investering in de toekomst van de relatie, met als doel een harmonieuze en liefdevolle verbinding.
Ontdek het zelf en boek een gratis orientatiegesprek .
Lees hier meer over e-health therapie.