Angststoornis ervaring I

Man, 22 jaar, student

Hulpvraag: Angst, verdriet en paniekaanvallen, en wil hier mee leren omgaan. Weinig zelfvertrouwen en was snel angstig/nerveus voor nieuwe situaties of mensen.

 

Ik was eenzaam en verdrietig en ik had het gevoel alsof ik vast zat. Ik ging veel dingen uit de weg uit angst of schaamte, zoals bepaalde gesprekken of gespreksonderwerpen, bepaalde mensen, een baan zoeken. Ik had moeite om goede vriendschappen te behouden en een liefdesrelatie beginnen voelde vrijwel onmogelijk, vaak omdat ik me om mezelf schaamde en bang was dat mensen zouden ontdekken hoe stom/raar ik was.

 

Uiteindelijk heeft het me geleerd om op een gezonde manier met mijn emoties om te gaan, en heeft me zodanig gesterkt dat ik het gevoel heb de wereld aan te kunnen.

 

Ik had een vertrouwenspersoon bij wie ik durfde te voelen en mezelf durfde te zijn. Ik durfde over alles te praten ondanks dat ik toch bang was of me schaamde. Het was heel waardevol om alle positieve en negatieve interacties die ik met mensen had vrij te kunnen bespreken. Ook was er iemand die me verantwoordelijk hield om gestelde doelen daadwerkelijk te (proberen te) behalen.

 

Ik kreeg veel uitleg over hoe mensen werken en hoe specifiek ikzelf werk, die ik vervolgens in mijn dagelijks leven kon gebruiken. De basisveronderstellingen en het bolletjesmodel waren een groot aandeel.

 

Het rescripten van bepaalde negatieve ervaringen in mijn vroege kindertijd heeft me goed laten zien dat gevoelens hebben of grenzen aangeven heel normaal is.

 

Ja, omdat het mij zo veel heeft geholpen.

 

Het geeft een fysieke, tastbare vorm aan je innerlijke toestand, gevoelens en handelen. Dat is soms duidelijker en makkelijker te onthouden dan alleen woorden, vooral als je zelf het probleem nog niet goed kunt vocaliseren

 

Patricia Aarts is heel lief. Ze luistert echt naar je. Ze gelooft dat je het kan en moedigt je aan het beste uit jezelf te halen.

 

Ik heb voor de rest van mijn leven baat bij wat ik hier heb geleerd

 

Angststoornis ervaring II

Jongen, 10 jaar, basisschool

Hulpvraag: met angst en boosheid leren omgaan, angstregultatie

 

Ik was bang en boos. En kon niet met mijn boosheid omgaan en had veel ruzie met bijna iedereen.

 

Dat ik weet wat ik moet doen als ik bang en boos ben. En dat ik daarover mag praten en hulp vragen. En dat het niet erg is.

 

Ik wilde leren rustiger te worden en niet meer bang en boos te worden. En nu weet ik wat ik moet doen als ik boos of bang word.

 

Ja, het heeft mij heel goed geholpen.

 

Leuk, leerzaam, spannend, grappig & creatief.

 

Dat je elke keer iets anders mag doen.

 

Angststoornis ervaring III

Vrouw, 20 jaar, student

Diagnose: angststoornis

Hulpvraag: Hoe word ik me bewust van een ander gedragspatroon, waarbij gevoelens een grotere rol spelen om mijn angststoornis uit te bannen?

 

Ik had een hele hoop paniekaanvallen, stond stijf van de stress en had grote moeite om te gaan met hoe ik me voelde.

 

Mijn paniekaanvallen zijn bijna geheel weg, ik kan beter omgaan met mijn gevoelens en de overtuigingen waar deze uit voortkomen.

 

Vooral de hulpmiddelen (zoels bijv. het G-schema en de lijst met basisveronderstellingen) zijn dingen waar ik In het dagelijkse leven telkens op terug heb kunnen vallen.

 

Ja, omdat mensen bij ‘therapie’ vaak alleen aan de standaard soort therapie denken, maar deze soort werkt nou eenmaal niet goed voor iedereen.

 

Beeldende therapie gebruikt beeldende middelen als drager van (onbewuste) gevoelens en overtuigingen die vaak moeilijk bespreekbaar zijn voor sommige mensen. Het is een unieke manier om met deze gevoelens en overtuigingen geconfronteerd te worden in een veilige omgeving.

 

Vooral de wat mindere focus op het verbale overbrengen van emoties was voor mij erg prettig, omdat dit nou eenmaal iets is wat voor mij altijd al erg lastig is geweest.

 

De dekking van de verzekering zou beter kunnen, oftewel niks in de werkwijze zelf. Mijn verzekering zelf dekt vaktherapie namelijk alleen onder erg strenge voorwaarden.

 

Angststoornis | depressie | borderline ervaring IV

Vrouw, 37 jaar, huisvrouw
Diagnose: depressie, angststoornis, borderline

 

Ik was door mijn angst niet sociaalvaardig. En kon hier niet zeggen wat ik eigenlijk wilde zeggen.
 

Mijn doel was om mijn grenzen te voelen en hier naar handelen. Door de bijeenkomsten kan ik mijn emotie weer uiten en tonen. En dat vind ik zeer prettig. Ik ben blij.
 

Ik kreeg hierdoor inzicht in mijn emotie en gevoel. Patricia Aarts heb ik ervaren als een inlevend, meelevend en lieve therapeut waar ik me veilig voelde. Ga zo door!

 

Belemmert angst jouw leven en wil je verandering? Lees hoe mijn behandeling bij angst therapie werkt.